PanYeti
~user

Status: Offline
|
Wysłany: 9 Gru 2007 23:21:04
|
|
UA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.11) Gecko/20071127 Firefox/2.0.0.11 |
Witam.
Postanowiłem napisać, ponieważ trochę jestem zawiedziony, brakiem skutecznych sposobów znalezienia chociaż niektórych odpowiedzi na nurtujące mnie pytania w kwestii obsługi Nuke.
Zgodnie z zaleceniami Adminów na wielu forach, najpierw czytałem i szukałem w sieci tego, co mnie interesowało, jednak nie zadowoliło mnie to. W zasadzie inne fora są martwe. Największe i "żywe" jest u Was.
Jestem, prawdę mówiąc, zupełnie zielony w temacie, biorąc pod uwagę wiedzę przez Was reprezentowaną. Oczekiwałem na forach czegoś w rodzaju Tutoriali, gdzie niemal "za rączkę" albo też "łopatologicznie" wyjaśnione jest: co z czym, jak i dlaczego (doskonałym tego przykładem jest fantastyczny Kurs języka HTML pana Paweła Wimmera, który w 1997 roku ściągnąłem z netu i czasem jeszcze wykorzystuję).
Niestety, taki rodzaj informowania początkujących nie jest uprawiany. Praktycznie rzecz biorąc, nowicjusz w ogóle nie ma możliwości znalezienia materiałów do ćwiczeń.
- Powiecie, że są książki. - A tak, są. Drogie, bardzo do siebie podobne i mówiące językiem zrozumiałym tylko dla "wtajemniczonych".
Nie od dzisiaj wiadomo, że najlepszą nauką jest PRAKTYKA.
Tego właśnie brakuje mi na wszystkich forach, jakie od kilku dni uporczywie odwiedzam.
- Zapytacie, czemu nie dałem swojego postu z zapytaniem na tutejszym forum? - Otóż, chciałem uniknąć odesłania "do kąta" przez Adminów.
Moi panowie. Miejcie na uwadze to, że ogromna większość ludzi tu bywających ma dużo mniejszą wiedzę od Was i POSZUKUJE, wśród nich zdarzają się też takie dinozaury, jak ja, którzy mieli kaprys douczenia się czegoś nowego, więc ich braki w wiedzy informatycznej są zrozumiałe.
Bez urazy.
Pozdrawiam cały zespół tego najlepszego w kraju serwisu.
Pan Yeti
---
Minęło trochę czasu od moich pierwszych przemyśleń. Trochę okrzepłem w poznawaniu nowej dziedziny. Nie jestem już "głodny" potrzeby natychmiastowej wiedzy rozwiązania nurtującego problemu.
Wiele odpowiedzi jest do zdobycia jednak trzeba wiedzieć o co pytać, nowicjusze - tacy jak ja - nie są obyci z terminologią używaną na forum, dlatego są zagubieni, zrozpaczeni i często doprowadzeni do desperacji. Mogę im wszystkim poradzić jedno - spokój...
Dobrym sposobem jest odłożenie problemu i zajęcie się czymś zupełnie innym. Po jakimś czasie znajdujemy rozwiązanie - które zwykle jest bardzo proste i "pod ręką", i odczuwamy tę samą euforię, co Archimedes. Właśnie taką przeżyłem.
Wróciłem do Nuke po wędrówce poznawczej innych cms-ów, bo świat na Nuke się przecież nie kończy. Każdy cms jest inny, ma swoje plusy i minusy, nadaje się lub nie do naszych potrzeb ale przede wszystkim poznawanie ich daje możliwość przyswojenia wielu aspektów związanych z działaniem i obsługą.
Polecam tę ścieżkę edukacji.
|
|
|
|
|