|
 | |
| | | | |
|  |
 |
 |
|
|
| Zadając pytanie dotyczące PHPNuke podaj jego wersje!! |
| Autor |
Wiadomość |
radadplo
~user

Status: Offline
|
Wysłany: 27 Gru 2005 10:39:57
|
|
UA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5 |
Witam wszystkich,
Wiem, że temat był wałkowany już wielokrotnie. Wielokrotnie przeczytałem również faq dotyczący tej kwestii. Bez rezultatu. Opiszę krótko sytuację: Moja wersja php nuke chyba 7.6 albo 7.7 nie wiem bo instalowałem ją dosyć dawno, a później musiałem usunąć backup z komputera na którym była robiona (naiwnie myślałem że wszystko śmiga więc niekoniecznie trzeba to trzymać - mój Błąd).
Serwis (www.podlasie-property.com) działał sobie w miarę dobrze i bezproblemowo, do czasu kiedy zamarzyło mi się wypozycjonowanie tej witrynki. I po tych zmianach, konkretnie edytowałem pliki header.php i meta.php pojawiły się znaki zapytania. NIczego w bazie nie zmieniałem. Znaki zapytania pojawiły się właśnie po edycji tych dwóch plików.
I znowu naiwnie (nie zrobiłem sobie backupów tych plików) więc nie mogłem przywrócić poprzedniej sytuacji.
Edycji dokonywałem w Pajączku Profesional. W każdym razie kiedy tylko zobaczyłem ? znaki zapytania, zajrzałem na forum i znalazłem faq.
Wykonałem polecenie:
SHOW VARIABLES LIKE "character_set%";
i teraz okazało się że:
character_set_client: utf8
character_set_connection: utf8
character_set_database: latin2
character_set_results: utf8
character_set_server: latin2
character_set_system: utf8
Czyli, że wartości się różnią więc przeszedłem do kroku nr 2 tj. do wprowadzenia zmian w plikach mysql.php i sql-layer.php, żeby character_set_connection było latin2.
Po wprowadzeniu tej zmiany i wykonaniu polecenia:
SHOW VARIABLES LIKE "character_set%";
pokazywało się:
character_set_client: utf8
character_set_connection: latin2
character_set_database: latin2
character_set_results: utf8
character_set_server: latin2
character_set_system: utf8
Niestety po wykonaniu tej operacji znaki zapytania tkwiły nadal w tym samym miejscu.
Naprawdę szczerze chciałem przejść do kroku "Zmiana kodowania w tablicy" jednak po prostu nie rozumiem co jest tam napisane.
Przeszedłem więc dalej i wyeksportowałem plik bazy danych z rozszerzeniem .sql. Ściągnąłem gżegżółkę ale okazało się też, że program ten nie obsługuje tego formatu i nie był nawet w stanie rozpoznać standardu kodowania znaków w pliku .sql. więc również nie mogłem zmienić tam kodowania.
Krótko mówiąc według mojej wiedzy wyczerpałem wszystkie opcje i nie wiem co powinienem teraz zrobić. Wiem temat był; wiem, że administratorzy piszą, że wszystko jest w faq, ale pogubiłem się i byłbym wdzięczny za ewentualne rady. Acha www.podlasie-property.com to serwis , który robię mamie, nie prowadzę komercyjnej działalności w tej sprawie i orłem w php-nuke niestety nie jestem.
Pozdrawiam,
Radek
|
Ostatnio zmieniony przez radadplo dnia 27 Gru 2005 11:28:34, w całości zmieniany 1 raz
| Opis: |
|
 Pobierz |
| Nazwa pliku: |
metaheader.zip |
| Rozmiar: |
2.18 KB |
| Pobierano: |
78 raz(y) |
|
|
|
|
|
 |
|
|
 |
panda
~user

Pochwał: 58
|
Wysłany: 27 Gru 2005 15:38:13
|
|
UA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5 |
Ta widać ,że w header.php mocno pomieszałeś.
Załącz oba pliki do swojego postu (choć na pierwsze oko wygląda ,że to baza)
Dodane po: 4 godzinach 18 minutach:
Problem = kodowanie bazy > niestety sam musisz to rozsupłać.
Po co ruszałeś
| Kod: |
echo "<title>Rental Nieruchomości, pośrednictwo i wycena, mieszkania domy działki Białystok</title>\n";
|
wystarczy standartowe
| Kod: |
echo "<title>$sitename $pagetitle</title>\n";
|
wygląda ,że przy okazji swojego dłubania byłeś jeszcze w theme.php
|
|
|
_________________ - Kto SZUKA - nie błądzi!
- Jak nie szuka - to niech poczyta...
![]() |
|
|
|
 |
radadplo
~user

|
Wysłany: 27 Gru 2005 15:44:56
|
|
Ok, header.php ruszałem ponieważ nie mogłem ustawić polskich znaków w tytule strony, a musiałem tam mieć polskie litery (błąd wynikał tylko i wyłącznie z ignorancji - mam nauczkę).
Tytuł strony zawsze mi się wyświetlał skrzaczony, ale wcześniej się tym nie przejmowałem, zresztą nie wiedziałbym nawet jak się do tego zabrać, żeby jednak były polskie litery.
co do theme.php to chyba tam nie zaglądałem, o ile dobrze pamiętam to tylko te dwa pliki meta i header uległy zmianie.
Co można zrobić w mojej sytuacji. Każde rozwiązanie jest dobre byle skuteczne, bo ja muszę z powrotem postawić tę stronę.
pozdrawiam,
Radek
|
|
|
|
|
|
|
 |
panda
~user

Pochwał: 58
|
Wysłany: 27 Gru 2005 16:27:36
|
|
Kopia serwisu i bazy>na lokal> Krasnal serv >zabawa z kodowaniem
Bawiłem się ostatnio plikiem kopi bazy "mtx" z podobnym problemem i dało rade. Co prawda nie było to rozwiązanie idealne ale....
Gżegżółkę jest idealnym rozwiązaniem ale możesz się posiłkować Pajączkiem.
Nie zawsze wracają polskie znaki ąęł.... ale na pewno doprowadzisz do sytuacji gdy zamias "?" będą znaki bez "ogonków"
TRENING CZYNI MISTRZEM
|
|
|
_________________ - Kto SZUKA - nie błądzi!
- Jak nie szuka - to niech poczyta...
![]() |
|
|
|
 |
radadplo
~user

|
Wysłany: 28 Gru 2005 10:25:19
|
|
Ok w każdym razie zaczęło przynajmniej chwilowo działać. A zrobiłem tak, niech tutaj zostanie to dla potomnych może komuś to pomoże:
W PhpMyAdmin zmieniłem kodowanie bazy z latin2 na utf8 oraz kodowanie tabel i wierszy w tabelach tak samo z latin2 na utf8. Kodowanie zostało zmienione niestety ręcznie i znaki zapytania byłyby nadal gdyby nie ponowne wpisywanie danych czyli już z poziomu php-nuke odświeżałem wpisy czyli ręcznie poprawiałem polskie litery i zatwierdzałem.
Teraz już klient czyli php-nuke który jak wiadomo u mnie miał kodowanie utf8 podawał wpisy do bazy która ma już kodowanie utf8 czyli jest zgodność. Tak sobie przynajmniej to łopatologicznie wytłumaczyłem.
Na szczęście w bazie nie ma zbyt wielu wpisów (optymista) i pozbycie się znaków zapytania, mam nadzieję będzie tylko kwestią czasu. Zobaczymy jak to będzie działało i czy się nie posypie znowu. Mam nadzieję że nie.
Pozdrawiam,
Radek
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum |
|
|
|
|
|
|
|