PHP-Nuke
  Strona głównaDownloadForumFAQ Zaloguj się  
Forum

Rules  Forum FAQ   Search   Usergroups   Register   Log in

Zadając pytanie dotyczące PHPNuke podaj jego wersje!!

View next topic
View previous topic
Post new topic   Reply to topic  PHP-Nuke.org.pl Forum Index » Bloki
Author Message
jpatka
~user

Status: Offline

View Single PostPosted: 9 Sep 2008 15:40:12 Back to top  
User browserUser browser: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; FDM)

Mam do zaprezentowania kolejny blok do Nyka. Blok ten wyświetla zawarte w bazie danych "Złote myśli". W skrypcie znajduje się pewna ilość rekordów do zaimportowania. Należy importować całą tabelę do bazy Nuka. Zadbać trzeba o przedrostek dla tabeli i ewntualnie zmienić go na własny.

:

<?
//Autor bloku do Nuke: Jacek Patka
//licencja GPL można zmieniać i rozdawać oraz stosować z zachowaniem praw autorskich

/* Baza zawiera tylko część haseł - resztę możesz sobie sam dopisać

CREATE TABLE `nuke_hasla` (
  `id` int(11) NOT NULL auto_increment,
  `tekst` text NOT NULL,
  `nr_dnia` int(11) default NULL,
  PRIMARY KEY  (`id`)
) TYPE=MyISAM COMMENT='hasło dnia czyli złote myśli' AUTO_INCREMENT=48 ;

-- 
-- Zrzut danych tabeli `nuke_hasla`
-- 

INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (1, 'Nawet najmniejsza kałuża odbija niebo.', 252);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (2, 'Człowiek potrzebuje drugiego człowieka bardziej niż chleba i wody', 253);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (3, 'Najpiękniejsze co jest na świecie to pogodne oblicze', 254);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (4, 'Za odwage trzeba płacić. Strach jest za darmo.', 255);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (5, 'Nnie zajdzie daleko, kto zamiast koni zmienia woźnicę.', 256);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (6, 'Na seksapil składa się w połowie to, co kobieta ma, a w połowie to, co myślą, że ma.', 257);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (7, 'Dziś głową rodziny jest ten, kto ma pilota od telewizora.', 258);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (8, 'Kłamstwo zdąży obiec pół świata, zanim prawda włozy buty.', 259);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (9, 'Żyjemy na tym świecie dotąd, dopóki kochamy.', 260);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (10, 'Historia się powtarza, ale za każdym razem więcej kosztuje.', 261);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (11, 'Zawsze się znajdzie odpowiednia filozofia do braku odwagi.', 262);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (12, 'Łatwiej zdobyć sukces, trudniej na niego zasłużyć.', 264);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (13, 'Niełatwo iść przez życie kilkoma drogami jednocześnie.', 265);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (14, 'Spotkania z ludźmi czynią życie warte do przeżycia.', 266);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (15, 'W życiu jest coś wiecej do zrobienia niż tylko zwiększać jego tempo.', 267);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (16, 'Na drzewie dobrych intencji jest wiele kwiatów, lecz mało owoców.', 268);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (17, 'Dla mężczyzny sercem jest świat, dla kobiety światem jest serce.', 269);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (18, 'Głupie myśli ma każdy, ale mądry je przemilcza.', 270);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (19, 'Młodość nie jest etapem życia, ale stanem ducha.', 271);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (20, 'Kobieta jest jak książka. Przeglądając, zawsze się na coś natrafi.', 272);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (21, 'Przyjaźń winna byc nieskończenie bardziej tolerancyjna od miłości.', 273);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (22, 'Człowiek woli patrzeć przez dziurke od klucza niż przez lunetę.', 274);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (23, 'Jedynie dwie rzeczy czynią nas szczęśliwymi - wiara i miłość.', 275);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (24, 'Ludzie sa jak oczy, innych widzą, siebie nie.', 263);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (25, 'Cudowna kobieta to taka, która nie wymaga cudów.', 276);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (26, 'Głupi mówi to co wie, mądry zaś wie, co mówi.', 277);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (27, 'Im wiecej ludzi się pozna, tym mniej się ich zna.', 278);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (28, 'Nikt nie jest tak biedny, żeby nie mógł drugiemu pomóc.', 279);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (29, 'Bez miłości kazde życie jest jedynie udawaniem i przemijaniem.', 280);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (30, 'Kto posiadł choć ziarenko prawdy, nie ma prawa skrywać go przed innymi.', 281);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (31, 'Wierność psa zależy niekiedy od wytrzymałości smyczy.', 282);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (32, 'Czas wszystko odkryje, czas jest złym powiernikiem.', 283);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (33, 'Każda różnica w rzeczach i ludziach wzbogaca życie.', 284);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (34, 'Bywa często zawiedziony, kto lubi być chwalony.', 285);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (35, 'Człowiek jest mniej nieszczęśliwy, gdy nie jest nieszczęśliwy sam.', 286);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (36, 'Gdy płonie dom sąsiada, pamiętaj, że twój stoi blisko.', 287);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (37, 'Garb szpeci człowieka, ale zdobi wielbłąda.', 288);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (38, 'Nigdy nie kochała ta, która nie odwazy sie postawić wszystkiego na jedną kartę.', 289);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (39, 'Bezinteresowna przyjaźń istnieje tylko między ludźmi o jednakowych dochodach.', 290);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (40, 'Los ludzkości jako całości będzie taki, na jaki ona zasługuje.', 291);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (41, 'Nie należy ani okrętu przytwierdzać do jednej kotwicy, ani życia opierać na jednej nadziei.', 292);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (42, 'Z naprawdę wielkich, posiadamy tylko jednego wroga - czas.', 293);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (43, 'Pocałunki są tym, co pozostało z języka raju.', 294);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (44, 'Kto nie ma przyjaciół, żyje tylk połowicznie.', 295);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (45, 'Rdza niszczy żelazo, a kłamstwo duszę.', 296);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (46, 'Cierpienie jest ojcem mądrości, a miłość jego matką.', 297);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (47, 'Są większe zbrodnie niż palenie książek. Na przykład to, że ich się nie czyta.', 298);
*/

if (eregi("block-haslo_dnia.php",$_SERVER[PHP_SELF])) {
Header("Location: ../index.php");
die();

if ( !
defined('NUKE_FILE') ) {
die();
}

$dzien dzien();

function 
pobierz_tekst($dzien){//Pobiera tekst z bazy tekstów

$query "SELECT * FROM nuke_hasla WHERE nr_dnia = $dzien;";

$wynik mysql_query ($query) or die ("błąd w pytaniu");
   while (
$rekord mysql_fetch_array ($wynik)){
$tekst $rekord [1];
 return 
$tekst;
 }
}

function 
dzien(){//określa dzień roku
$dz_roku=gmDate("z");
$dz_roku=$dz_roku+1;
return 
$dz_roku;
}

//==== wyświetlanie hasła dnia - powiedzenia ========
$zmienna pobierz_tekst($dzien);
if (isset(
$zmienna)){
$content "<div align=\"center\">".pobierz_tekst($dzien)."</DIV><br>";
} else {
$content "Nie ma dzisiaj złotej myśli";
}
?>

Jak to działa? Skrypt sprawdza, który mamy dzień roku. Każdemu wpisowi do bazy przyporządkowany jest numer dnia. Te są dobrane tak by juz działały. Jak to uzupełnię to wrzucę tu poprawkę z 365 hasłami.
Wybiera z bazy tekst odpowiadający danemu dniu i wyświetla w bloku.
Miłych Złotych myśli.

@admin

Helps: 330

View Single PostPosted: 9 Sep 2008 18:02:31 Back to top  
User browserUser browser: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.16) Gecko/20080702 Firefox/2.0.0.16

to samo, o wiele prościej:
:
<?php
if (eregi('block-haslo_dnia.php',$_SERVER[PHP_SELF]) || !defined('NUKE_FILE'))
{
Header('Location: ../index.php');
die();
}

global 
$db$prefix;

$day = ((date('z')) + 1);
$sql "SELECT tekst FROM nuke_hasla WHERE nr_dnia = $dzien LIMIT 1";
$result $db->sql_query($sql);
$row $db->sql_fetchrow($result);
$tekst $row['tekst'];

if (
$tekst != '')
{
$content '<div align="center">'.$tekst.'</div><br />';
}
else
{
$content 'Nie ma dzisiaj złotej myśli';
}
?>

pisane z głowy, nie sprawdzone (brak czasu) - jak ktoś sprawdzi, to niech napisze, czy działa

jpatka
~user

View Single PostPosted: 9 Sep 2008 21:01:24 Back to top  
User browserUser browser: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; FDM)

No tak szacunek dla szybkiego programowania mam jak ktoś poleca dobrze wykonana robotę. Twój skrypt nie zadziała. Dlaczego? Poszukaj sam błędów w swojej robocie. Nie jestem najlepszy w programowaniu, ale nie polecam nie działających baboli. Po co Ci zmienna $prefix i $dzien (powinno być u ciebie chyba $day w zapytaniu)?
Potem ktoś czyta ten śmietnik i nie może się połapać co jest dobrze zrobione, a co nie. Odpal sobie Krasnala i sprawdź. Potem dziwić się, że ludziom nie chce się kopać przez gąszcz Forum by znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.
Jak pomagasz tylko na forum to rób to skutecznie. gdybym napisał: "Nie działa. Dlaczego?" Wtedy proszę bardzo. Napisz: "Spróbuj tak i tak."
A tak podajesz ludziom kija, że niby tona ale sam go wypuszczasz z ręki. Super.
Sory za przytyk, ale tym razem mam rację. Jesteś lepszy, to to pokaż, a ja chętnie skorzystam.

~user

Helps: 83

View Single PostPosted: 10 Sep 2008 11:26:01 Back to top  
User browserUser browser: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.1) Gecko/2008070208 Firefox/3.0.1

poprawne działanie

:
<?php
if (eregi('block-haslo_dnia.php',$_SERVER[PHP_SELF]) || !defined('NUKE_FILE'))
{
die();
}

global 
$db$prefix;

$sql "SELECT tekst FROM " $prefix "_hasla WHERE nr_dnia = '".$day."' LIMIT 1";
$result $db->sql_query($sql);
$row $db->sql_fetchrow($result);
$tekst $row['tekst'];

if (
$tekst != '')
{
$content '<div align="center">'.$tekst.'</div><br />';
}
else
{
$content 'Nie ma dzisiaj złotej myśli';
}
?>

dudi
@admin

View Single PostPosted: 10 Sep 2008 17:30:32 Back to top  
User browserUser browser: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.16) Gecko/20080702 Firefox/2.0.0.16

dudi wrote:
pisane z głowy, nie sprawdzone (brak czasu) - jak ktoś sprawdzi, to niech napisze, czy działa

To chyba wiele znaczy :>
Jaszczur sprawdził i poprawił, więc po co ten Twój wywód ?

Quote:
Po co Ci zmienna $prefix i $dzien (powinno być u ciebie chyba $day w zapytaniu)?

$prefix - jest po to, żeby skrypt zadziałal poprawnie, jeśli ktos ma ustawiony inny prefix tabel.
$dzien - tutaj faktycznie zrobiłem głupi błąd, jednak po analizie kodu nawet laik domyśli się o co chodzi.

Teraz masz poprawny kod (podany przez Jaszczura) i przeanalizuj, który jest bardziej przejrzysty ("nasz", czy Twój), oraz który wykona sie szybciej.
Wyciągnij z tego wnioski i w przyszłości weź je pod uwagę przy tworzeniu jakichkolwiek dodatków do Nuke'a lub pisania własnych skryptów.

Nie jest to jakiś atak na Twoją osobę, czy publiczne naśmiewanie się z umiejętności, a raczej wskazówka w którym kierunku iść Smile

Jak tylko uzupełnisz bazę o sentencje na cały rok, to dodaj do downloadu Wink

EDIT
Jeszcze jedna sprawa.
Po co w bazie kolumna z numerem dnia ?
Wystarczy (w założeniu, że mamy pełne 366 wpisów w bazie) wyciągać hasła po jego ID, gdzie ID == dzień.

jpatka
~user

View Single PostPosted: 10 Sep 2008 20:22:20 Back to top  

W zasadzie powinienem odpisać na priv. Ale jak publicznie to publicznie. Pisałem, że mam szacunek dla szybkiego i dodam dobrego programowania. A dobre to działające – przede wszystkim – bp wole jechać autobusem niż Mercedesem w którym silnik nie pali. Jak ktoś chce nabijać licznik postami to proszę, ale jest to bezproduktywna gadka jak w Parlamencie. Oczywiście, że Twój kod zadziała szybciej – może tylko o 10 milisekund, ale szybciej. Natomiast mój działa do początku i taka jest różnica. Twój kod powinien wywołać ewolucję, a nie rewolucję. Czyli powinien być lepszy, a jest gorszy bo zrobiłeś to niechlujnie, a powinieneś mi pokazać jak to zrobić lepiej, bo na pewno ja mogę się więcej od Ciebie nauczyć niż Ty ode mnie. A tu zaglądają częściej tacy co to się chcą nauczyć, niż ci co chcą uczyć innych. Nie odwalaj sztuki. Jeśli coś robisz dlatego, że musisz to robić, to tego nie rób. Jesteś wolnym człowiekiem. Rób to co chcesz. Jak chcesz pomagać, to pomagaj, ale wcale nie musisz. Po co ten wywód? Nowicjusz wpisuje w pole szukaj słowo kluczowe i oczekuje, że coś znajdzie. A znajduje masę postów, z których nic nie wynika (papierzaki zamiast grzybów). Kopie się przez to całymi dniami. I nic. A jak wrzuci pytanie, to go zjadą. Zaglądnij do tych postów, ile ich jest. Może moderator powinien to wyciąć z bazy? Działało by dużo szybciej.
Dobra a teraz o kodowaniu. Dlaczego nr_dnia w zapytaniu? Podobnie jak u Ciebie w SQL-u LIMIT 1. Po co, skoro zakładasz, że jest ich tylko 366? Ja założyłem, że może ich być więcej. Dlatego jest w zmiennej $content <BR>, by móc wyświetlić i drugą myśl, a może i trzecią w danym dniu. Chociaż może powinno być nawet <BR><BR>, to byłoby ładniej. Z biegiem czasu właścicielowi Nuka zbierze się trochę tych myśli. W downloadzie są takie, ale po angielsku, a może przydać się po polsku, bo Polacy nie gęsi ...
A $prefix jest zbędny bo w zapytaniu jest pełna nazwa tabeli, choć u Ciebie powinna się składać z $prefix i nazwy. Ale to dlatego, że zrobiłeś to szybko. Lepiej, ale szybko i niestarannie i w sumie źle.
Może i laik zaskoczy, w co wątpię, jak mu się rozjedzie cały Nuk, albo wyświetlą jakieś pierdy (sory za epitet).
Ogólnie uważam tę dyskusję za pouczającą dla mnie i dla Was. Ale proponuję ją wyciąć i zostawić tylko sedno sprawy czyli poprawny kod i krótkie info. Sam w sieci nauczyłem się wiele i na tym forum też. Czego życzę wszystkim czytającym tu po raz pierwszy i kolejny.
A pełny zrzut bazy oczywiście dołączę i polecam jego lekturę, bo są tam dobre kawałki.

@admin

View Single PostPosted: 11 Sep 2008 17:56:14 Back to top  

jpatka wrote:
mój działa do początku i taka jest różnica. Twój kod powinien wywołać ewolucję, a nie rewolucję.

zacytuje jeszcze raz:
dudi wrote:

jpatka wrote:
Jak chcesz pomagać, to pomagaj, ale wcale nie musisz. Po co ten wywód?

Chcę, i pomagam jak tylko znajdę trochę czasu, co przy dwu miesięcznej córeczce, i pracy na 2 etaty jest trudnym zadaniem.

jpatka wrote:
Nowicjusz wpisuje w pole szukaj słowo kluczowe i oczekuje, że coś znajdzie. A znajduje masę postów, z których nic nie wynika (papierzaki zamiast grzybów). Kopie się przez to całymi dniami. I nic. A jak wrzuci pytanie, to go zjadą. Zaglądnij do tych postów, ile ich jest. Może moderator powinien to wyciąć z bazy? Działało by dużo szybciej.

O szybkość tego portalu się nie masz co martwić - już ja o to odpowiednio zadbałem.

jpatka wrote:
Dlaczego nr_dnia w zapytaniu? Podobnie jak u Ciebie w SQL-u LIMIT 1. Po co, skoro zakładasz, że jest ich tylko 366? Ja założyłem, że może ich być więcej. Dlatego jest w zmiennej $content <BR>, by móc wyświetlić i drugą myśl, a może i trzecią w danym dniu.

Skoro takie było założenie to OK - można wywalić LIMIT z zapytania i po wszystkim.
Osobiście bardziej mi pasuje jeden cytat do jednego dnia, no ale o gustach się nie dyskutuje.

jpatka wrote:
$prefix jest zbędny bo w zapytaniu jest pełna nazwa tabeli, choć u Ciebie powinna się składać z $prefix i nazwy. Ale to dlatego, że zrobiłeś to szybko. Lepiej, ale szybko i niestarannie i w sumie źle.

no raczej po coś autor tą zmienną wymyślił - jeśli robisz coś do PHPNuke to rób to zgodnie z założeniami autora systemu - takie jest moje zdanie.
Stąd właśnie zmienna $prefix, oraz wykorzystanie klasy obsługi bazy danych zaimpletowanej w systemie - pomyśl, ze ktoś może na przykład korzystać z MSSQL - wtedy z Twojego bloku nici.... i kolejne tematy na forum typu "Dlaczego to nie działa".
Później - cytując Twoje słowa:
jpatka wrote:
Nowicjusz wpisuje w pole szukaj słowo kluczowe i oczekuje, że coś znajdzie. A znajduje masę postów, z których nic nie wynika (papierzaki zamiast grzybów).

jpatka wrote:
Czyli powinien być lepszy, a jest gorszy bo zrobiłeś to niechlujnie, a powinieneś mi pokazać jak to zrobić lepiej, bo na pewno ja mogę się więcej od Ciebie nauczyć niż Ty ode mnie.

Dlatego rzadko kiedy daje na tacy 100% rozwiązania, szczególnie wtedy, gdy to o co użytkownik pyta jest w FAQ, lub tematach przyklejonych - po coś to tam zostało umieszczone i wyróżnione.
Z własnego doświadczenia wiem, że 99% osób, które zadają tutaj pytania nie zastanawia sie co było źle, tylko żywcem kopiuje załączone do postów fragmenty kodu - i jeśli działa to zapomina o sprawie, a jeśli nie to płacz.
Jestem pewien, ze ktoś, kto będzie czytał ten temat (szukając np. bloku, który tutaj zaproponowałeś) nie dojdzie do postu, który aktualnie czytasz.
Dodatkowo żywcem skopiuje kod, który podałes w pierwszym poście, nie wykonując zamieszczonych tam zapytań - nawet ja na pierwszy rzut oka zastanawiałem się po co ten komentarz na początku pliku.
Wystarczyło zapytania dać osobno i było by lepiej - wiem wiem, czepiam się...

Ja obrałem taktykę niejako wymuszania nauki, czytania i analizy kodu, staram się naprowadzać na rozwiązanie w taki sposób, aby zainteresowany sam do tego doszedł - oczywiscie nie zawsze da się to tak zrobić, ale się staram.
Faktem jest, ze w tym wypadku, o którym tutaj dyskutujemy popełniłem głupie błędy, ale jak już wspomniałem wcześniej - pisałem to na szybko, i nie sprawdziłem tego przed wysłaniem - mój błąd,ale nie mam zamiaru padać przed tobą na kolana.
Nie miałem też złych intencji - masz teraz poprawiony pod względem optymalizacji kod i możesz śmiało go poprawić, aby działał tak jak Ty tego chcesz.

Na koniec podam jeszcze raz poprawny kod - tak aby nikt nie miał już wątpliwości:
Code:
/* Baza zawiera tylko część haseł - resztę możesz sobie sam dopisać */

CREATE TABLE `nuke_hasla` (
  `id` int(11) NOT NULL auto_increment,
  `tekst` text NOT NULL,
  `nr_dnia` int(11) default NULL,
  PRIMARY KEY  (`id`)
) TYPE=MyISAM COMMENT='hasło dnia czyli złote myśli' AUTO_INCREMENT=48 ;

--
-- Zrzut danych tabeli `nuke_hasla`
--

INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (1, 'Nawet najmniejsza kałuża odbija niebo.', 252);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (2, 'Człowiek potrzebuje drugiego człowieka bardziej niż chleba i wody', 253);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (3, 'Najpiękniejsze co jest na świecie to pogodne oblicze', 254);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (4, 'Za odwage trzeba płacić. Strach jest za darmo.', 255);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (5, 'Nnie zajdzie daleko, kto zamiast koni zmienia woźnicę.', 256);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (6, 'Na seksapil składa się w połowie to, co kobieta ma, a w połowie to, co myślą, że ma.', 257);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (7, 'Dziś głową rodziny jest ten, kto ma pilota od telewizora.', 258);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (8, 'Kłamstwo zdąży obiec pół świata, zanim prawda włozy buty.', 259);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (9, 'Żyjemy na tym świecie dotąd, dopóki kochamy.', 260);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (10, 'Historia się powtarza, ale za każdym razem więcej kosztuje.', 261);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (11, 'Zawsze się znajdzie odpowiednia filozofia do braku odwagi.', 262);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (12, 'Łatwiej zdobyć sukces, trudniej na niego zasłużyć.', 264);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (13, 'Niełatwo iść przez życie kilkoma drogami jednocześnie.', 265);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (14, 'Spotkania z ludźmi czynią życie warte do przeżycia.', 266);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (15, 'W życiu jest coś wiecej do zrobienia niż tylko zwiększać jego tempo.', 267);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (16, 'Na drzewie dobrych intencji jest wiele kwiatów, lecz mało owoców.', 268);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (17, 'Dla mężczyzny sercem jest świat, dla kobiety światem jest serce.', 269);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (18, 'Głupie myśli ma każdy, ale mądry je przemilcza.', 270);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (19, 'Młodość nie jest etapem życia, ale stanem ducha.', 271);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (20, 'Kobieta jest jak książka. Przeglądając, zawsze się na coś natrafi.', 272);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (21, 'Przyjaźń winna byc nieskończenie bardziej tolerancyjna od miłości.', 273);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (22, 'Człowiek woli patrzeć przez dziurke od klucza niż przez lunetę.', 274);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (23, 'Jedynie dwie rzeczy czynią nas szczęśliwymi - wiara i miłość.', 275);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (24, 'Ludzie sa jak oczy, innych widzą, siebie nie.', 263);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (25, 'Cudowna kobieta to taka, która nie wymaga cudów.', 276);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (26, 'Głupi mówi to co wie, mądry zaś wie, co mówi.', 277);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (27, 'Im wiecej ludzi się pozna, tym mniej się ich zna.', 278);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (28, 'Nikt nie jest tak biedny, żeby nie mógł drugiemu pomóc.', 279);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (29, 'Bez miłości kazde życie jest jedynie udawaniem i przemijaniem.', 280);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (30, 'Kto posiadł choć ziarenko prawdy, nie ma prawa skrywać go przed innymi.', 281);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (31, 'Wierność psa zależy niekiedy od wytrzymałości smyczy.', 282);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (32, 'Czas wszystko odkryje, czas jest złym powiernikiem.', 283);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (33, 'Każda różnica w rzeczach i ludziach wzbogaca życie.', 284);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (34, 'Bywa często zawiedziony, kto lubi być chwalony.', 285);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (35, 'Człowiek jest mniej nieszczęśliwy, gdy nie jest nieszczęśliwy sam.', 286);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (36, 'Gdy płonie dom sąsiada, pamiętaj, że twój stoi blisko.', 287);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (37, 'Garb szpeci człowieka, ale zdobi wielbłąda.', 288);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (38, 'Nigdy nie kochała ta, która nie odwazy sie postawić wszystkiego na jedną kartę.', 289);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (39, 'Bezinteresowna przyjaźń istnieje tylko między ludźmi o jednakowych dochodach.', 290);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (40, 'Los ludzkości jako całości będzie taki, na jaki ona zasługuje.', 291);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (41, 'Nie należy ani okrętu przytwierdzać do jednej kotwicy, ani życia opierać na jednej nadziei.', 292);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (42, 'Z naprawdę wielkich, posiadamy tylko jednego wroga - czas.', 293);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (43, 'Pocałunki są tym, co pozostało z języka raju.', 294);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (44, 'Kto nie ma przyjaciół, żyje tylk połowicznie.', 295);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (45, 'Rdza niszczy żelazo, a kłamstwo duszę.', 296);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (46, 'Cierpienie jest ojcem mądrości, a miłość jego matką.', 297);
INSERT INTO `nuke_hasla` VALUES (47, 'Są większe zbrodnie niż palenie książek. Na przykład to, że ich się nie czyta.', 298);

:
<?php
//Autor bloku do Nuke: Jacek Patka
//licencja GPL można zmieniać i rozdawać oraz stosować z zachowaniem praw autorskich

if (eregi('block-haslo_dnia.php',$_SERVER['PHP_SELF']) || !defined('NUKE_FILE'))
{
die();
}

global 
$db$prefix;

$sql "SELECT tekst FROM " $prefix "_hasla WHERE nr_dnia = '" $day "'";
$content '<div style="text-align: center;">';
if (
$result $db->sql_query($sql))
{
while (
$row $db->sql_fetchrow($result))
{
$content .= $row['tekst'] . '<br />';
}
}
else
{
$content .= 'Nie ma dzisiaj złotej myśli';
}
$content .= '</div>';
?>

Jeśli będziesz miał pytania dlaczego coś jest tak, a nie inaczej to pytaj.

jpatka
~user

View Single PostPosted: 14 Sep 2008 12:30:59 Back to top  

Zastosowałem swój blok dla kolejnych wersji Nuke (zmiany dotyczą wersji 7.7.1) i pojawiły się problemy z ich uruchomieniem. Po analizie znalazłem źródło problemu i sposób jego rozwiązania.
Otóż mamy na początku każdego bloku w starej wersji taką część kodu:

:

if (eregi('block-haslo_dnia.php',$_SERVER['PHP_SELF']) || !defined('NUKE_FILE'))
{

die();
}

Należy ją zastąpić kodem poniższym:

:

if ( !defined('BLOCK_FILE') ) {
die();
}

Co do zakładania tabeli w bazie należy pamiętać, że powyższy kod (zrzut bazy) tworzy tabelę i importuje dane do tabeli, ale jeśli stworzymy tabelę zgodnie z prefiksem dla przyjętym dla swojej bazy to wystarczy tylko impotrować same dane.

Jak postawię wersję 8 Nuka to sprawdzę i ewentualne problemy oraz ich rozwiązania też tu przedstawię.

Post new topic   Reply to topic

View next topic
View previous topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum