| Autor |
Wiadomość |
Ramiro
~user

Status: Offline
|
Wysłany: 16 Lut 2007 15:34:33
|
|
UA: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322) |
Powiedzmy że umiem zrobić stronke internetową w htmlu ale cienko mi idzie więc robie w front page. Zrobiłem taką że jest na środku neon, bo bokach są paski tak jak np do nawigacji, ankieta itp ale nie umim zrobić takiej grafiki demo/index.php?newtheme=HL2 jak ją zrobić i w czym mogę ją zrobić? Pozdrawiam. Z góry dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
 |
panda
~user

Pochwał: 58
|
Wysłany: 16 Lut 2007 20:05:33
|
|
UA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.9) Gecko/20061206 Firefox/1.5.0.9 |
Pytasz o "Themes" , "Skórkę" czyli zestaw komponentów tworzących wizualne "opakowanie" systemu.
Z robieniem themesa to .... daleka droga. Raczej ograniczamy się do modyfikacji już istniejących. (kwestia zdolności i wiedzy - zazwyczaj zdobywanej na podstawach html-a )
|
|
|
_________________ - Kto SZUKA - nie błądzi!
- Jak nie szuka - to niech poczyta...
![]() |
|
|
|
 |
Lio85
~user

Pochwał: 1
|
Wysłany: 17 Lut 2007 09:58:37
|
|
UA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1 |
wydaje mi się że pyta w jakich programach to można robić, a można w wielu, bo wiele programów coś umie, trzeba troszke na nich posiedzieć i poćwiczyć.
1. Photoshop
2. Coorel
3. jest lilka programów do flesha
(możliwe ze zrobiłem błędy w nazwach, i są też inne programy)
|
|
|
|
|
|
|
 |
plushack
~user

|
Wysłany: 21 Lut 2007 14:01:22
|
|
UA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1 |
Witam wszystkich w tym temacie.
Po przejściu wszelkich pierepałów z postawieniem NUKE'a, a miałem ich trochę i dzięki pomocy zacnego "pandy" w zasadzie sprawa kodu została ogarnięta na tyle że wsio ładnie lata, postanowiłem pozmieniać troszkę tematy i dopasować je do własnych potrzeb. Jako, że raczej bliżej mojemu sercu jest środowisko graficzne niżeli programistyczne dlatego tez fajnie by było gdyby tak szerzej potraktować właśnie grafikę tutaj na forum. może jakiś osobny dział albo cóś. to tylko taka skromniusia dygresja.
Chciałbym również zapytać w jaki sposób można przerabiać Themes (chodzi mi tu nie o programy graficzne bo to wiem od kilkunastu lat:) ale o kwestie systemowe). Pragnę zaznaczyć (żeby nie było śmichu ze mnie żem stary i durny) że NUKE,a odpaliłem po raz pierwszy tydzień temu i kwestie typu struktury katalogów itp nie są mi jeszcze dokłądnie znane a nie chciałbym coby mi się wsio porozjeżdzało.
Panda liczę na twoją konkretną i błyskotliwą pomoc. Powiem szczerze (i to nie wazelina), że rzadko na forum można spotkać pomoc na tak przystępnym poziomie jaką Ty prezentujesz.
|
|
|
|
|
|
|
 |
panda
~user

|
Wysłany: 21 Lut 2007 15:21:10
|
|
UA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.9) Gecko/20061206 Firefox/1.5.0.9 |
Zasada nr.1 > wszystkie niezbędne zmiany robimy w katalogu themes/twoj_themes
siedzą tam wszystkie pliki graficzne oraz style css (czasm forum ma oddzielny plik stylóe >forum/forum.css a główny themes ma style/style.css)
Nie zamierzam pisać poradnika jak zrobić themes > bo i mnie to przerasta. Zazwyczaj można znaleźdź układ lub wygląd themesa "bliskiego ideałowi" > jednym zależy na prostocie innym na elementach grafiki > są gusta i guściki.
Rozpoczynając zabawę z themesem bawimy się poprostu podglądem źródła strony www oraz wskazując na stronie jakąś grafikę szukamy źródła i nazwy.
Zawsze dasz radę wyciągnąć adres grafiki jeśli dotyczy to koloru szukasz klasy w arkuszu .css
(nie potrafie łatwiej tego opisać )
|
|
|
![]() |
|
|
|
 |
plushack
~user

|
Wysłany: 21 Lut 2007 15:40:19
|
|
hmm no jest to dość przejrzyste.
Jednakże podczas edytowania plików *.php nie mogę za cholerę zrobić podglądu a samo edytowanie kodu przy grafice to sie raczej mija ze z celem. Nie uważasz? Może wiesz czemu tak jest: w podglądzie mam białą stronę. Używam Dreamweavera 8.
W zasadzie to chyba źle zadałem pytanie. Ale nie wiedząc tego co mi nadmieniłeś nie potrafiłem sformułować go inaczej.
Być może znasz jakieś źródło że tak powiem szerzej traktujące ten temacik? Ja bym bardzo chętnie zgłębił go bardziej i z chęcią podzieliłbym się z innymi mniej zaprawionymi w bojach.
Napisałeś że można znaleźć Themsa bliskiego ideałowi ale jednak zawsze "coś" trzeba poprawić lub zmienić dla swoich potrzeb.
P.S. nie czaruj mnie tu że nie potrafisz "łatwiej go opisać" ale to pozytyw że zostawiasz temat nie dokończony - lubię wyzwania zmusza to do myślenia ale muszę mieć o co się zaczepić (niekoniecznie o blat biurka).
|
|
|
|
|
|
|
 |
panda
~user

|
Wysłany: 21 Lut 2007 16:11:16
|
|
| plushack napisał(a): |
| ednakże podczas edytowania plików *.php nie mogę za cholerę zrobić podglądu a samo edytowanie kodu przy grafice to sie raczej mija ze z celem. Nie uważasz? Może wiesz czemu tak jest: w podglądzie mam białą stronę. Używam Dreamweavera 8. |
Nie tędy droga. "źródłem" nazwałem wyświetloną stronę w przeglądarce i opcje "pokaż źródło". Tam zaczynam poszukiwania.
Niestety jak nadmieniłem nie odważe się opisać stworzenia własnego stylu.
W momencie gdy wiesz co chcesz zmienić , dowiesz się gdzie szukać elementu reszta leci z górki.
|
|
|
![]() |
|
|
|
 |
plushack
~user

|
Wysłany: 21 Lut 2007 19:42:34
|
|
No tak jeśli w ten sposób patrzeć to faktycznie. To w takim razie wziąłem sie do roboty od doopy strony bo zacząłem od próby edytowania plikow *.php i *.html no ale jak już się dowiedziałem "nie tedy droga". A mnie chodziło właśnie o konkretny kierunkowskaz. Nigdzie nie mogłem znaleźć grafik i to mnie bardzo zastanawiało.
|
|
|
|
|
|
|
 |
plushack
~user

|
Wysłany: 23 Lut 2007 09:45:58
|
|
Witam ponownie.
Podczas grzebania i tworzenia nowego Tematu do NUKE'a zrodziło mi sie kolejne pytanie:
Mianowicie - jeśli w panelu administracyjnym skorzystam z kreatora edycji widoku forum czy przypisze mi ten temat który tam stworze do innych podstron systemu?
|
|
|
|
|
|
|
 |
Ramiro
~user

|
Wysłany: 25 Lut 2007 22:47:00
|
|
UA: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322) |
| panda napisał(a): |
Pytasz o "Themes" , "Skórkę" czyli zestaw komponentów tworzących wizualne "opakowanie" systemu.
Z robieniem themesa to .... daleka droga. Raczej ograniczamy się do modyfikacji już istniejących. (kwestia zdolności i wiedzy - zazwyczaj zdobywanej na podstawach html-a ) |
no tak ale jak je zmodyfikować albo np to demo wrzucić na swoją strone jako wizualke?
| Cytat: |
Witam wszystkich w tym temacie.
Po przejściu wszelkich pierepałów z postawieniem NUKE'a, a miałem ich trochę i dzięki pomocy zacnego "pandy" w zasadzie sprawa kodu została ogarnięta na tyle że wsio ładnie lata, postanowiłem pozmieniać troszkę tematy i dopasować je do własnych potrzeb. Jako, że raczej bliżej mojemu sercu jest środowisko graficzne niżeli programistyczne dlatego tez fajnie by było gdyby tak szerzej potraktować właśnie grafikę tutaj na forum. może jakiś osobny dział albo cóś. to tylko taka skromniusia dygresja.
Chciałbym również zapytać w jaki sposób można przerabiać Themes (chodzi mi tu nie o programy graficzne bo to wiem od kilkunastu lat:) ale o kwestie systemowe). Pragnę zaznaczyć (żeby nie było śmichu ze mnie żem stary i durny) że NUKE,a odpaliłem po raz pierwszy tydzień temu i kwestie typu struktury katalogów itp nie są mi jeszcze dokłądnie znane a nie chciałbym coby mi się wsio porozjeżdzało.
Panda liczę na twoją konkretną i błyskotliwą pomoc. Powiem szczerze (i to nie wazelina), że rzadko na forum można spotkać pomoc na tak przystępnym poziomie jaką Ty prezentujesz. |
Sorry bardzo ale możesz założyć nowy post a nie bruździć w moim bo to ja go założyłem i w nim pytam a ty zrób sobie swój post tak trudno?!
|
|
|
|
|
|
|
 |
panda
~user

|
Wysłany: 26 Lut 2007 07:29:08
|
|
UA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.10) Gecko/20070216 Firefox/1.5.0.10 |
|
|
|
 |
Ramiro
~user

|
Wysłany: 26 Lut 2007 09:43:19
|
|
| Cytat: |
| Raczej dziwne stwierdzenie - to nie fabryka cukierków. |
No tak ale co mu szkodzi zrobić nowy post tylko pisać w jednym? Przecież jak by tak każdy chciał to na tym forum był by jeden post a w nim wszyscy pisali na swoje tematy to był by okropny bajzer nie sądzisz?
Nie rozumiesz mnie. Zaczne może jeszcze raz. Pisze stronkę w FrontPage napisałem i wygląda ona tak jak w widać w dodanym załączniku. Teraz chce podstawić pod nią np grafike "hl". U mnie nie ma katalogu "themes" więc utworzyłem nowy. Gdzie mam ustawić i jakie PA? Nie czaje wiem że jestem zielony ale stronke i takie pierdółki to zrobie. Pomóżcie daje pomógł za każdą pomoc.
|
| Opis: |
| To jest moja stronka jak zrobiona w FrontPage jak podłożyć pod nią grafike np tego "hl"? |
|
 Pobierz |
| Nazwa pliku: |
m1.GIF |
| Rozmiar: |
81.18 KB |
| Pobierano: |
77 raz(y) |
|
|
|
|
|
 |
panda
~user

|
Wysłany: 27 Lut 2007 14:19:06
|
|
UA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.10) Gecko/20070216 Firefox/1.5.0.10 |
|
|
|
 |
dudi
@admin

Pochwał: 330
|
Wysłany: 27 Lut 2007 14:36:22
|
|
UA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.2) Gecko/20070219 Firefox/2.0.0.2 |
~Ramiro strasznie mieszasz, może na początek poczytaj trochę o tym, co to jest ten PHPNuke, a dopiero później zadawaj pytania ;>
|
|
|
_________________ Pomocy udzielam TYLKO na forum !!! |
|
|
|
 |
plushack
~user

|
Wysłany: 28 Lut 2007 02:32:19
|
|
UA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.2) Gecko/20070219 Firefox/2.0.0.2 |
Ramiro najpierw zacznij rozróżniać temat a post a potem będziemy rozmawiać dalej.
P.S. Ja do twoich postów nic nie mam. Napisałem w temacie i na temat więc sie nie czepiaj. Nie będę zakładał 2 tematu skoro juz jeden jest bo dopiero by sie bajzel zrobił ;P
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|