|
 | |
| | | | |
|  |
 |
 |
|
|
| Zadając pytanie dotyczące PHPNuke podaj jego wersje!! |
| Autor |
Wiadomość |
cyndre
~user

Ostrzeżeń: 1
Status: Offline
|
Wysłany: 17 Paź 2006 19:44:36
|
|
UA: Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; pl) |
Witam, jak to jest z tymi płatnościami przez stronę ?
Potrzebuję Waszej pomocy, chcę zrobić tak, aby (w PHP Nuke) za pewne usługi na stronie userowi naliczało sumę do zapłacenia. Po wejściu do panelu mógłby sprawdzić swoje saldo i zapłacić np. poprzez przelew (Mam skrypt automatycznego uzupełniania kwitku wpłaty na konto - mogę udostępnić ). Gdy user wpłaci i pieniądze dojdą, jego saldo się zeruje (wiadomo o co chodzi) i ewentualnie nalicza znowu. Jesli nie wpłaci blokuje mozliwość używania pewnych funkcji na stronie (np. czytania artów, jego baner przestaje być wyświetlany), w najgorszym przypadku gdy to ograniczenia automatyczne będą trudne do wykonania ;/ aby przesyłało maila do admina strony.
Czy ktoś wie jak to zrobić ?
Z góry serdeczne dzięki, moge ewentualnie wynagrodzić trudy, pozdro !
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
 |
Suchy
~user

Pochwał: 63
|
Wysłany: 17 Paź 2006 20:53:37
|
|
UA: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; Maxthon; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727) |
ogólny alorytm wyglądał by tak:
1) dodajesz 2 kolumny np o nazwie pay i pay_time do tabelu nuke_user
2) teraz tam gdzie ma naliczać płatności musisz sprawdzić jaka funkcja jest używana i w tej funkcji dodać zwiększenie wartości w kolumnie pay dla bierzącego usera:
- bierzącego usera wyciągasz z cookies
- zwiększasz wartość pobierając ją, dodając do niej odpowiednią wartość ceny i zapisując ponownie w tym miejscu
3) Teraz kwestia czasu do zapłacenia. Jakoże np by naliczało czas od ostatniego zakupu lub ostatniego wylogowania to dośc nieskuteczny sposó (łątwy do ominięcia) zatem najlepszym sposobem będzie wrzucenie czasu do kolumny pay_time przy pierwszej wykonanej płatnej czynności. A mianowicie musiało by to wyglądać tak:
- w każdej funkcji która ma dopisanie doliczanie (patrz punkt wyżej) musisz pobrać czas i sprawdzić czy nie wynosi on np 0000000
- jeśli wynosi to zapisujesz aktualny czas, jeśli nie to nic nie zmieniasz
- w ten sposób masz pewnosc że zapisana data będzie od piwerszego zakupu
4) jeśli dany user ma kwotę na koncie > 0 i czas >0 to po upływie czasu X dni ma blokowany dostęp. Zrealizować możesz to tak:
- user wchodzi sobie na stronę do miejsca płatnego,
- na początku sprawdzasz czy pay i pay_tima dla tego usera są wyzerowane, jeak tak, to looz jak nie to sprawdzana jest bierząca data i porównywana z tą zapisaną, jeśli różnica to więcej niż X dni, to wyświetla mu komunikat, że musi bulić + ten szablonik na kwitek co już masz
4) teraz po uiszczeniu opłaty (to możesz sprawdzić już tylko ręcznie na swoim koncie, jeśli będzi ok to możesz takiemu userowi wyzerować datę i kwotę (dzięki temu może ponownie coś "kupić"). Zerownawanie możesz sobie zrobić z poziomu panelu administracyjnego.
Jak widzisz, troszku jest przy tym roboty, ale jest to do zrobienia.
|
|
|
_________________ Suchy the Master
www.gtw.avx.pl
www.scarlet.ivy.prv.pl |
|
|
|
 |
cyndre
~user

|
Wysłany: 17 Paź 2006 21:06:04
|
|
Huhu jak dla mnie to jest nad tym masa roboty Sam sobie z tym nie poradze, ale kamień spadł mi z serca, widząc, że kapujesz o co mi chodzi. Może ktoś za oplatą wykonałby mi taki skrypcik ?
|
|
|
|
|
|
|
 |
Suchy
~user

Pochwał: 63
|
Wysłany: 17 Paź 2006 21:51:58
|
|
UA: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; Maxthon; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727) |
|
|
|
 |
cyndre
~user

|
Wysłany: 17 Paź 2006 22:24:32
|
|
Kurcze, szkoda, że nie masz czasu A weekend czy coś ?
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum |
|
|
|
|
|
|
|