PHP-Nuke
  Strona głównaDownloadForumFAQ Zaloguj się  
Forum

Regulamin  Forum FAQ   Szukaj   Grupy   Rejestracja   Zaloguj

Zadając pytanie dotyczące PHPNuke podaj jego wersje!!

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  Forum PHP-Nuke.org.pl Strona Główna » Bezpieczeństwo
Autor Wiadomość
soosna
~user

Status: Offline

PostWysłany: 12 Sty 2007 09:41:35 Back to top  
Przeglądarka użytkownikaUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

Mam problem w nuku 7.8. Jak to bywa boty skanują nuka i czasami się do niego włamują. Staram się zabezpieczyć przed tym. Natomiast zaistaniał teraz inny problem. Mianowicie jeden z botów dodał się jako zarejestrowany użytkownik. Naśmiecił w komentarzach ale oczywiście wywaliłem te śmieci z bazy. Usunąłem również tego użytkownika z grupy userów zarejestrowanych. Przeszukałem bazę i usunąłem go z miejsc gdzie był czyli grupy userów. Niestety nie mogę sobie poradzić aby wyrzucić go z aktywnej sesji. Cały czas widnieje jako odwiedzający nas użytkownik zarejestrowany. Co go wyrzucę z bazy danych z nuke_sesion to za minute czasami dwie pojawia się ponownie!
CO Z TYM MOGE ZROBIC!!!???
Zerknijcie sami na www.portal.zielgora.pl - siedzi cały czas użytkownik on line o nicku randaalltiegs.

~user

Pochwał: 120

PostWysłany: 12 Sty 2007 13:03:29 Back to top  
Przeglądarka użytkownikaUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.9) Gecko/20061206 Firefox/1.5.0.9

masz włączony kod zabezpieczający? Chociaż sam wiem, że nie które boty już przepisują kod z obrazka.

Zbanuj poprostu IP tego bota a potem, usuń mu konto.

Dodane po: 1 minucie:

widze że nie masz kodu zabepieczającego wiec go włącz i usuń konto usera i miej nadzieje, że ten bot nie należy do botów które umieją odczytać kod z obrazka.

Zobacz profil autora Odwiedź stronę autora    
soosna
~user

PostWysłany: 12 Sty 2007 15:43:25 Back to top  
Przeglądarka użytkownikaUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

Nie mam kodu zabezpieczającego. Niestety walczyłem z kodem i mam problem. Nie wyświetlają sie grafiki z kodem:( nie jestem pewien czy na serwerze mam obslugę gd. Wczoraj ryłem forum i nie znalazłem sensownej odpowiedzi na ten problem co może być powodem nie wyświetlania obrazka.

Co do IP boota to za każdym razie jest inny:(

Konto usera jet usunięte - zrobiłem to odrazu gdy zauważyłem problem. O tyle jest to dla mnie dziwne i nie wiem co z tym zrobić. Nie ma już u mnie konta użytkownika randaalltiegs!!! a on caly czas wchodzi jako użytkownik - bez konta!!!

~user

PostWysłany: 13 Sty 2007 11:13:36 Back to top  

Po dwóch dniach od usunięcia konta użytkownika i usunięcia go z baz danych sam zniknął z użytkowników online. Ciekawe!? Temat uważam za zamknięty choć może ktoś zna rozwiązanie tej ciekawostki. Może się jeszcze przydać.
PZDR!

~user

PostWysłany: 22 Sty 2007 10:03:36 Back to top  

NIESTETY!!!!!
Po kilku dniach problem powrócił.

uzytkownik (boot) o nicku randaalltiegs wchodzi w sesje on-line.
skasowalem jego konto, zbanowalem IP, nic nie pomaga. IP sobie zmienia, ładuje sie w sesje pomimo ze nie ma jego konta uzytkownika. Wywalam go z bazy danych z aktywnej sesji a on za cwile powraca.

Co robic???

~user

Pochwał: 58

PostWysłany: 22 Sty 2007 11:29:11 Back to top  
Przeglądarka użytkownikaUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.9) Gecko/20061206 Firefox/1.5.0.9

soosna napisał(a):
Co robic???

Być może (jeśli tego nie zrobiłeś) update phpbb do wersji 2.0.22 - u mie to chwilowo załatwiło sprawę.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat